Udržte si dobrou náladu a zbavte se deprese

 L-tryptofan je esenciální aminokyselina, která hraje klíčovou roli v mnoha biologických procesech v lidském těle. Jako esenciální aminokyselina nemůže být syntetizována tělem a je tedy získávána prostřednictvím potravy nebo doplňků stravy.

L-tryptofan je známý především svou schopností ovlivňovat náladu, spánek a celkovou pohodu, což ho činí populárním doplňkem pro různé zdravotní problémy. Dnes se zaměříme na účinky L-tryptofanu na lidské zdraví.

žena trpící nespavostí

Účinky L-tryptofanu

L-tryptofan je prekurzorem několika důležitých molekul v těle, včetně serotoninu, melatoninu a niacinu (vitamin B3). Tyto molekuly mají zásadní vliv na mnoho tělesných funkcí:

  • Serotonin: často nazývaný "hormonem štěstí", je neurotransmiter, který ovlivňuje náladu, úzkost, spánek. Zvýšené hladiny serotoninu jsou spojeny s lepší náladou a pocitem pohody, zatímco jeho nedostatek může vést k depresím a úzkostným stavům.
  • Melatonin: Z L-tryptofanu vzniká také melatonin, hormon, který reguluje spánkový cyklus. Melatonin pomáhá tělu rozpoznat, kdy je čas na spánek, a jeho produkce je přirozeně zvýšena ve tmě.
  • Niacin: Tryptofan je rovněž prekurzorem niacinu, což je vitamín B3, který je důležitý pro energetický metabolismus a udržení zdravé kůže, nervového systému a trávicího traktu.

Prospěšnost pro lidské zdraví

L-tryptofan má širokou škálu přínosů pro lidské zdraví:

  • Zlepšení nálady a zmírnění deprese: Vzhledem k tomu, že L-tryptofan je prekurzorem serotoninu, jeho dostatečný příjem může pomoci zlepšit náladu a zmírnit příznaky deprese. Studie ukázaly, že lidé trpící depresí mohou mít nižší hladiny L-tryptofanu v krvi.
  • Podpora spánku: L-tryptofan zvyšuje produkci melatoninu, což může vést k lepšímu a kvalitnějšímu spánku. Jeho užívání může být zvláště prospěšné pro osoby trpící nespavostí nebo potížemi s usínáním.
  • Zlepšení kognitivních funkcí: Serotonin a další neurotransmitery odvozené z L-tryptofanu jsou důležité pro kognitivní funkce, jako je paměť a učení.
  • Snížení úzkosti: L-tryptofan může pomoci snížit úzkostné stavy. Zvýšení hladiny serotoninu může mít uklidňující účinky a zlepšit schopnost zvládat stres.
  • Podpora zdraví trávicího traktu: Vzhledem k tomu, že L-tryptofan je prekurzorem niacinu, může přispět k udržení zdravého trávicího traktu a předcházet problémům spojeným s nedostatkem vitamínu B3.

Dávkování a kdy užívat

Dávkování L-tryptofanu závisí na individuálních potřebách a konkrétním zdravotním problému, který se snažíte řešit. Obecně se doporučené dávky pohybují mezi 500 mg až 2 000 mg denně.

  • Pro podporu spánku: Doporučuje se užívat L-tryptofan přibližně 30 minut až hodinu před spaním. To umožní tělu dostatek času na přeměnu L-tryptofanu na melatonin a jeho uvolnění.
  • Pro zlepšení nálady: Užití L-tryptofanu může být rozděleno do menších dávek během dne, aby se zajistila stabilní hladina serotoninu v těle.
  • Pro snížení úzkosti: L-tryptofan lze užívat ráno nebo v průběhu dne, podle potřeby, kdy je třeba podpořit zvládání stresu a úzkosti. Je důležité začít s nižší dávkou a postupně ji zvyšovat, aby se minimalizovalo riziko vedlejších účinků a tělo se mohlo na nový příjem této aminokyseliny adaptovat.

žena trpící depresemi, špatná nálada

Pro koho je L-tryptofan vhodný

L-tryptofan může být vhodný pro různé skupiny lidí, zejména pro ty, kteří:

  • Trpí depresí nebo úzkostí.
  • Mají problémy se spánkem nebo nespavostí.
  • Hledají podporu pro zlepšení nálady a celkové pohody.
  • Mají zvýšenou fyzickou nebo psychickou zátěž, která může snižovat hladiny serotoninu.
  • L-tryptofan může být také užitečný pro lidi, kteří mají nedostatek niacinu nebo problémy s trávením, protože přispívá k jeho syntéze v těle.

Pro koho není L-tryptofan vhodný

Navzdory svým přínosům není L-tryptofan vhodný pro všechny. Mezi skupiny, které by měly být opatrné při jeho užívání, patří:

  • Těhotné a kojící ženy: Ačkoli L-tryptofan je přítomen v potravě, jeho doplňková forma by měla být užívána s opatrností během těhotenství a kojení, a to pouze po konzultaci s lékařem.
  • Lidé s poruchami metabolismu aminokyselin: Některé genetické poruchy, jako je fenylketonurie (PKU), mohou ovlivnit metabolismus aminokyselin, a proto je třeba se o užívání L-tryptofanu poradit s odborníkem.
  • Pacienti užívající antidepresiva: L-tryptofan by neměl být kombinován s některými typy antidepresiv, zejména s inhibitory MAO a SSRI.
  • Lidé s onemocněním ledvin nebo jater: Vzhledem k tomu, že L-tryptofan je metabolizován v játrech a vylučován ledvinami, pacienti s poruchami těchto orgánů by měli být opatrní při jeho užívání.

Závěr

L-tryptofan je esenciální aminokyselina s řadou zdravotních přínosů, zejména pokud jde o podporu nálady, spánku a kognitivních funkcí. Přestože může být velmi prospěšný pro mnoho lidí, je důležité přistupovat k jeho užívání s opatrností, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky.

L-TRYPTOFAN V NAŠÍ NABÍDCE

Nutriworks L-Tryptophan 100g

Koupit u nás na e-shopu

Epigemic® L-tryptofan 60 kapslí

Koupit u nás na e-shopu